Skip to main content

Så tar du kontroll över mobilberoendet

By januari 19, 2021juni 28th, 2022Hälsa

Det är vanligt att kolla i mobilen i tid och otid under dygnets alla timmar och många känner att de faktiskt mår dåligt av att ständigt vara uppkopplad. Men hur ska man göra då, det är inte helt lätt att bara strunta i mobilen för det blir som vilket annat beroende som helst, du bara måste kolla. Vi ska här ge dig tips på hur du tar kontroll över mobilberoendet.

 

Stäng av notiser och aviseringsljud

Den första åtgärden är att stänga av notiser eller i alla fall aviseringsljud. Du vet själv hur nyfiken du blir så fort du hör att du har fått ett meddelande eller ett ljud från någon app så fort det hänt något nytt. Det har blivit som en reflex att du bara måste titta när du hör något från mobilen.

Visst idag förväntar sig alla att få ett svar på en gång de hör av sig men är det så viktigt får de ringa istället annars får de lära sig att vänta. Din hälsa går före!

 

Fundera på varför du använder de sociala kanalerna på det sätt du gör

Brukar du lägga upp bilder på Instagram eller skriva din status på Facebook och kanske flera gånger om dagen? Fundera på varför du gör det. Är det för att du vill få gillamarkeringar eller vill höra något fint av andra? Då är det belöningskänslorna du vill åt. Genom att bara vara medveten om detta är du ett bra steg på vägen. Då kan du lättare börja jobba med dig själv, stärka din egen självkänsla och kanske även ditt självförtroende istället för att vara beroende av vad andra tycker om dig.

Läser du mycket om vad andra gör och tittar på deras bilder? Är det vänner så se till att umgås istället. Har du få vänner så se till att hitta meningsfulla aktiviteter i din vardag. Ge dig ut på saker och umgås med andra.