Skip to main content

4 tips för att bli pigg snabbt

By januari 19, 2021juli 11th, 2022Biohacking, Hälsa

Ibland behöver vi lite hjälp på traven när vi känner oss lite extra trötta eller låga på energi. Det kan till exempel vara under de mörkare tiderna på året eller när vi annars har det lite tuffare att hålla oss alerta och energin på topp. Då finns det några tips kring hur du kan göra för att bli piggare och få mer energi.

Ta vara på ljuset under dagen

Även om du jobbar på kontor på dagtid eller av annat skäl inte kan spendera så mycket tid ute när det är ljust så försök att ta vara på ljuset under dagen. Om det så bara handlar om fem minuter så ge dig ut på lunchen eller när du kan för att låta kroppen få lite sol eller i alla fall lite ljus.

Att röra på dig ger dig endorfiner och bättre blodcirkulation

Ut och rör på dig, ta en promenad eller om du är inomhus ta trapporna eller på annat sätt rör på dig lite extra. Du får igång blodcirkulationen och lite träning ger dig också lite extra endorfiner så att du känner dig piggare.

Hoppa inte över några måltider

Genom att äta alla huvudmåltider som frukost, lunch och middag samt två mindre mellanmål håller du en jämnare blodsockerkurva. Lågt blodsocker gör dig trött och får du en hastig blodsockerhöjning blir det en lika hastig sänkning efter en stund som då gör dig trött.

Sömn och pauser med återhämtning

Se till att sova de timmar du verkligen behöver. Är du bättre utvilad kommer du att hinna med så mycket mer tack vare extra energi än om du har sovit mindre eller oroligt. Stressar du på och har mycket att göra är det också viktigt att låta dig själv ta pauser för återhämtning. Gör något kul eller bara ta det lugnt.

Denna artikel skall betraktas som populärvetenskaplig och skall ej ses som vetenskapligt säkerställd avseende rekommendationer & råd.

DR kan inte garantera att artikeln baseras på den senaste forskningen.

Är du sjuk rekommenderar DR att du söker läkarkontakt inom vården. Se www.1177.se, (Vårdguiden) för mer information.

Vid akut sjukdom ring 112.