Skip to main content

Att bara titta på naturen kan hjälpa dig äta mindre onyttigheter

By januari 19, 2021juni 28th, 2022Hälsa

Det är något särskilt med naturen och hur den ibland kan fascinera oss med sin vackerhet. De flesta av oss har säkert känt hur bra vi mår av att vara ute i naturen. Tänk då att bara vistas i naturen utan att behöva vara aktiv eller att bara titta på naturen från till exempel ett fönster och att det kan hjälpa dig att äta mindre onyttigheter. Det kan också hjälpa dig att känna ett minskat behov av både cigaretter och alkohol. Det visar en unik studie ledd av University of Plymouth.

 

Studien skiljer sig från tidigare studier inom området

Att vi mår bra av att vistas i naturen är känt sedan länge. Tidigare studier visar också på ett samband mellan träning i natur och ett minskat begär efter onyttigheter. Denna studie bygger på tidigare forskning kring detta men fokus har istället varit på att undersöka sambandet till naturen utan den fysiska aktiviteten.

Resultaten visar att det räcker med att uppleva naturen på plats eller från håll för att det ska påverka begäret efter både onyttig mat men även cigaretter och alkohol. Undersökningen visade mindre begär både i styrka och frekvens för personer som har tillgång till trädgård eller en kolonilott. Ett liknande resultat uppnåddes också genom att ha en utsikt med mer än 25% grönska. Mängden fysisk aktivitet mättes också men det visade sig att effekten på begäret även fungerade utan fysisk aktivitet.

 

Forskarna ser hälsofördelar med att bevara grönområden i städer

Forskarna anser att resultaten styrker ett behov av att bevara och satsa på grönområden i städer eftersom det medför stora hälsofördelar. Forskarna till studien vill också att fler studier genomförs för att undersöka själva orsaken till sambandet kring detta.

Källa: Science Daily