Skip to main content

4 saker du bör veta om Ashwagandha

By juni 3, 2022juli 11th, 2022Biohacking, Hälsa

Ashwagandhas fördelar står sig genom tiderna som en växt som människor har känt till i tusentals år. Ashwagandhas fördelar sträcker sig från förbättrade energinivåer till fokus. Medan Ashwagandha-roten användes i vissa kulturer, blir den nu mer populär globalt för sin stresslindring och andra potenta fördelar

Vad är Ashwagandha?

Ashwagandha ört är vanlig i indisk och afrikansk medicin eftersom växten är infödd i deras regioner. Medan studier visar att denna antika ört har starka fördelar att kulturer har införlivat den i sin medicin. Idag finns Ashwagandha i många kosttillskott på grund av följande fördelar du bör känna till.

En av Ashwagandhas stora drag är det faktum att det är en adaptogen. En adaptogen hjälper kroppen att hantera sina stressnivåer. Detta betyder att Ashwagandha-roten har en positiv effekt på vårt centrala nervsystem för att främja livslängd och vitalitet.

Ashwagandha för stress och ångest

Ångest frodas i dagens samhälle, särskilt med de senaste världshändelserna som har hållit oss inomhus och undrar när vi kan återgå till att leva en normal livsstil utan utrustning. Tyvärr har de senaste åren ökat våra totala ångestnivåer, och ibland känns det som om det inte finns något som hjälper oss att minska vår ångest.

Ashwagandha hjälper oss att hantera ångest genom att interagera med vårt stresshormon kortisol. Detta hormon frisätts av binjurarna och ibland har vi ett överflöd av hormonet utan någon uppenbar anledning. Ashwagandha har visat sig sänka dessa kortisolnivåer. Lägre nivåer av kortisol leder till en minskning av ångest och till och med inflammation i samband med reaktionen på stress.

Vissa har också rapporterat att Ashwagandha också har hjälpt till med deras depression. Även om ingen officiell studie har gjorts på enbart depression, tyder många på att de inte upplever några av sina depressiva symtom när de tar Ashwagandha. Naturligtvis, även om minskning av depression med Ashwagandha mestadels är anekdotisk, är det värt att försöka om inget annat har hjälpt. De som tar Ashwagandha kan uppleva normal kortisolproduktion igen för att hjälpa dem att känna sig mer fokuserade och minska de fysiska och mentala effekterna som stress har på kroppen.

Ashwagandha för inflammation

Inflammation är något din kropp gör som en försvarsmekanism för att skydda sig från en skada eller en infektion. Tyvärr kan inflammation komma utom kontroll och skada oss mer än det är tänkt att hjälpa. Om kronisk inflammation inte tas om hand kan det leda till många hälsoproblem, från diabetes till hjärtsjukdomar. Inflammation är också kopplad till artrit, cancer och till och med sjukdomar i hjärnan.

Lyckligtvis finns det ingen brist på studier till förmån för Ashwagandha-roten utförda för de som upplever inflammation. Inflammation orsakas av allt från ett medicinskt tillstånd till en dålig kost. Samtidigt som att minska stress och äta hälsosammare är normalt tillräckligt för att hjälpa till att minska de grundläggande orsakerna till kronisk inflammation, hjälper Ashwagandha också till att hålla nere inflammationen.

Inflammation påverkar också vår immunhälsa, men många som utövar ayurvedisk medicin använder Ashwagandha-örten för att inte bara minska inflammation utan förbättra immunhälsan hos människor genom att hjälpa till med en hälsosam funktion av vita blodkroppar. När vi förbättrar vår immunhälsa och minskar inflammation minskar vi risken för vissa cancerformer och sjukdomar som kan påverka vår fysiska och mentala hälsa.
Ashwagandha för att förbättra hjärnans funktion

Alla fruktar den oundvikliga nedgången i minne och hjärnfunktion när vi åldras. Vi förstår inte riktigt varför vi tappar minne när vi blir äldre, annat än generell förlust av hjärnfunktion när våra cortex börjar krympa. Med mindre blodflöde till hjärnan och färre neuroner som driver vårt nervsystem, är det vettigt att vi vill leta efter ett sätt att hålla vår hjärnfunktion så hälsosam som möjligt.

Hur hjälper Ashwagandha till att förbättra vårt minne och vår hjärnfunktion?

En av orsakerna bakom en förlust av hjärnans funktion är döende neuroner. Vissa djurstudier har visat en minskning av minnesförlust med Ashwagandha. Ashwagandha skyddar nervcellerna från oxidativ skada och har redan visat sig lovande inom ayurvedisk medicin för att förbättra minnet.
Ashwagandha och ökande energinivåer

Våra energinivåer är viktiga för vår vardagliga funktion. Utan tillräckligt med energi kan vår kropp inte fungera. Vi förlorar sömn, har lägre nivåer av endorfiner och har en dålig mental funktion. När vår trötthet förvärras upplever vi huvudvärk, yrsel, låg motivation, irritabilitet och försämrade reflexer.

Ett av sätten Ashwagandha hjälper till att öka våra energinivåer är på samma sätt som det hjälper till att minska våra ångestnivåer: att hjälpa till att reglera våra kortisolnivåer. När våra nivåer av kortisol stiger, ökar också vår kropps reaktion på det, vilket kan minska våra energinivåer. För män sänker detta även testosteronnivåerna, vilket påverkar tröttheten och ökar kroppsfettet. Ju mer fett vi går upp i vikt, desto dåligt tappar det vår energi.

Ashwagandha innehåll

Denna artikel skall betraktas som populärvetenskaplig och skall ej ses som vetenskapligt säkerställd avseende rekommendationer & råd.

DR kan inte garantera att artikeln baseras på den senaste forskningen.

Är du sjuk rekommenderar DR att du söker läkarkontakt inom vården. Se www.1177.se, (Vårdguiden) för mer information.

Vid akut sjukdom ring 112.